Hoppee ei oo häppee - kisamatka Tallinnaan menestys

Kamarikuoro Kampin Laulun kilpailumatka Tallinnaan oli kaikin puolin menestyksekäs. Kuoro osallistui kolmeen kilpailusarjaan ja selvitti tiensä myös Grand Prix -finaaliin tavalla, josta ei draamaa puuttunut.

Perjantaina 24. huhtikuuta kuoro osallistui sekakuorokisaan teoksilla Sven-David Sandström, Let him kiss me (Four Songs of Love), Gioacchino Rossini, O salutaris hostia ja Juhani Komulaisen Vinternatten. Ja mainiostihan sen meni, kuten kuvan tuuletuksista näkee.

Kampin Laulu keräsi suorituksestaan 90,2 pistettä, eli ylsi erinomaiseen luokkaan. Pistemäärä riitti kakkossijaan virolaisen nuorisokuoro HUIK!:n (92,2) jälkeen.

Lauantaina 25.4. edessä oli pitkä päivä - aamupalalta suoraan lauteille nykymusiikkisarjaan, jossa ohjelmassa olivat Per Nørgaardin Wiigenlied, Tõnu Kõrvitsin In paradisum sekä Perttu Haapasen Readymade Alice, joka oli pakollisena teoksena Helsingin edellisessä Harald Andersen -kuorokilpailussa.

Nykymusiikkisarja osoittautui tasoltaan kovatasoisimmaksi ja leveimmäksi. Kampille pisteitä 88,8 ja neljäs sija, mitalit virolaiselle nuorten naisten kuorolle Kammerhääledille (92,2), ruotsalaiselle Adolf Fredrikin kirkon kamari- ja nuorisokuorolle (91,8) sekä HUIK!:lle (91,4).

Vanhan musiikin sarjassa osallistujia oli vain kolme. Kampin suoritus onnistui, mutta johtajamme Turusen Kari varoitteli jo ennen suoritusta, että arviointia on lähes mahdotonta ennakoida.

Ohjelmassa oli Palestrinan Sicut Cervus,Heinrich Schützin Unser Wandel ist im Himmel sekä Peter Philipsin Beata Dei genitrix. Pisteitä kuoro sai 81,4, mikä oli sarjan paras tulos, mutta koska 90 pistettä jäi haaveeksi, tuloksena oli toinen sija.

Kilpailun kaikista sarjoista tuomaristo valitsi Grand Prix -finaaliin mielestään kuusi parasta kuoroa. Kampin Laulun nimeä ei listalta vahvasta suorituksesta löytynyt, ja kuorolaiset alkoivatkin jo suunnitella viimeistä illanviettoaan.

Noin varttia myöhemmin kuorolaiset kuitenkin hälytettiin takaisin Estonia-teatterille. Finaaliin yltäneet Ventspilsin kuoron suoritus oli hylätty, sillä heidän johtajansa ei voinut osallistua finaaliin. Ensimmäiseltä varasijalta finaaliin ponnistikin Kampin Laulu.

Suurimmat menestyspaineet olivat tässä vaiheessa tiessään, mutta koko kuoro riemuitsi, että se saa sittenkin esittää Arnold Schönbergin järkäleen Friede auf Erdenin, jota oli harjoiteltu hartaasti kuukausia. Järkäle sekä sitä edeltänyt haastava Jean-Yves Daniel-Lesurin La Voix du Bien-Aimé menivätkin finaalissa nappiin.

Koko kilpailun voittoon kiri "säälipleijareista" ei kuitenkaan riittänyt - voittoa tuulettivat Adolf Fredrikin nuoret Ruotsista.

Matka oli kuorolle menestys kilpailun lisäksi myös sosiaalisesti. Kuoro majoittui keskustan tuntumassa 4-10 hengen asunnoissa, joten iltaa istuttiin usein yhdessä - säätäen mm. seuraavan aamun suihkuvuoroja. Päätettiinpä perjantai-illasta lohkaista pieni palanen harjoittelullekin "BB-taloksi" ristityssä suurhuoneistossa.


Kilpailun kaikki tulokset ovat tarkasteltavissa täältä. http://www.kooriyhing.ee/uudised/528/the-results-of-the-14th-international-choir-festival-tallinn-2015