Raikkaan erilainen Mozartin Requiem 1.11. Paavalinkirkossa

Näinhän se yhteiseen tietoisuuteemme uitettu tarina yleensä menee: Mozart oli kuolemansairas ja köyhyyden runtelema kun hänen luoksensa tuli tuntematon mies, joka tilasi sielunmessun. Houreisessa tilassaan Mozart kuvitteli luokseen tulleen itse kuoleman ja ryhtyi kiihkeästi kirjoittamaan teosta.

Heikentyneessä tilassa Mozart sitten sanelee oppilaalleen Süssmayerille loput teoksesta kuolinvuoteeltaan. Mozart kuolee ja haudataan varattomana talvimyrskyssä köyhäinhautaan.

Oikeastaan mikään osa tarinasta ei pidä vettä.

Mozart oli kyllä sairastellut loppukesästä ja alkusyksystä 1791. Hän kuitenkin toipui ja oli marraskuun alussa kirjeittensä mukaan valoisassa mielentilassa. Uusi sairaus iski kuitenkin marraskuun lopulla ja Mozart kuoli joulukuussa - ei kuitenkaan köyhänä.

Mozartin Requiem on saanut vuosien varrella sellaisen hohdon ympärilleen, että helposti tulee unohtaneeksi, että kyseessä on musiikkiteos, joka muiden teosten tapaan edellyttää aina uuden hengen puhaltamista sen mustiin tahroihin valkoisella paperilla. Kun tässä esityksessä kokoonpano on ei-sovinnainen (Ilpo Laspas korvaa urkujen ääressä kokonaisen klassisen sinfoniaorkesterin), olemme myös pyrkineet kuuntelemaan teosta tuorein korvin ja etsimään tietä sen nuottien kautta sielunmessun tekstiin.

(Kari Turunen)

Kampin Laulun pyhäinpäivän Requiem-konserttien perinne jatkuu 1. marraskuuta kenties sillä kaikkein tunnetuimmalla kuolinmessulla, Mozartin Requiemilla.

Teos on kirjoitettu neljälle solistille (sopraano, altto, tenori, basso), kuorolle ja klassisminajan orkesterille, mutta Kampin Laulu esittää Paavalinkirkossa Requiemista harvemmin kuullun urkuversion.

Edellisvuosien Requiemien tapaan urkuja soittaa Ilpo Laspas. Konsertin johtaa Kampin Laulun taiteellinen johtaja Kari Turunen.


Sopraano: Anna Sandström
Altto: Annamari Räty
Tenori: Otto Alanen
Basso: Jukka Auramies

Lippuja (15/10 €) konserttiin voi ostaa kirkon ovelta tai etukäteen suoraan laulajilta.