Lobet! - 4 motettia

Lobet - ylistäkää! Kamarikuoro Kampin Laulu esittää motettikonserttissaan kolmen erilaisen säveltäjän, Johann Sebastian Bachin, Sven-David Sandströmin ja Joonas Kokkosen tulkintoja armosta, riemuitsemisesta ja hiljentymisestä suuruuden äärellä. Konsertti kokoaa ennakkoluulottomasti yhteen eri aikojen musiikkiperinnettä ylistysteeman yhdistämänä.

Motetti on yksi vanhimmista kuoromusiikin muodoista. Sanan alkuperän voi johtaa niin latinan liikkumista kuin ranskan sanaa merkitseviin käsitteisiin. Molemmat tulkinnat valottavat motetin erityislaatua; lajityypin kehittymisen kanssa samanaikaista tekstin yleistymistä musiikkiteoksissa ja toisaalta moniäänisyyttä, melodioiden liikkumista toisiaan vasten. Kuoromusiikin historiassa Johann Sebastian Bachin motetit muodostavat genren kulmakiven; niissä liikutaan kauneuden, mukaansatempaavuuden ja luonnollisuuden piirissä.

Konsertin avauksena ja päätöksenä kuullaan kaksi Bachin motettia, Jesu meine Freude ja Lobet den Herrn. Uudempaa pohjoismaista musiikkia edustavat ruotsalaisen Sven-David Sandströmin motetti Lobet den Herrn (2003) ja Joonas Kokkosen Laudatio Domini (1966). Sandströmin ja Kokkosen tekstit keskustelevat kiinnostavasti uskonnollisille teksteille rakentuvan motettiperinteen kanssa: Kokkonen jätti psalmien tekstejä muokatessaan muun muassa pois jakeet, jotka käsittelivät vihamiesten hävittämistä ja tappamista, Sandström puolestaan ei teoksensa nimeä lukuun ottamatta mainitse kertaakaan sanaa ”Herr”, Herra. Tekstissä esiintyy siis ilmeinen ristiriita: ”Kiittäkää kaikkia pakanoita, ylistäkää häntä, kaikki kansat.” Etsivätkö säveltäjät universaalimpaa, ekumeenista, koko maailman ihmisiä koskevaa sanomaa?

Kuoron taiteellisena johtajana toimii keväällä 2011 Sibelius-Akatemian opiskelija ja Kampin Laulun basso Jonas Rannila. Kevät suomalaisen kamarikuorokentän eturiviin kuuluvan Kampin Laulun johdossa on ollut Rannilalle kiitollinen, opettavainen ja äärimmäisen innostava kokemus. Rannila vastaa myös konsertin ohjelmasta. ”Kevään aikana kuoro näytti olevansa valmis heittäytymään mitä erilaisimpiin produktioihin, jotka kaikki hoidettiin loistavalla menestyksellä. On suuri luottamuksen osoitus, että olen saanut johtaa tällaista instrumenttia”.