12.1.2009: Satavuotias Kuulan Meren virsi Kamarikuoro Kampin Laulun konsertissa

Kamarikuoro Kampin Laulu esitää vuonna 1909 valmistuneen Meren Virren, joka on Toivo Kuulan suurimuotoisin a cappella -sekakuoroteos. Samassa konsertissa saa kantaesityksensä Patrik Vidjeskogin Sea Pictures, joka Tapio Nevanlinnan Punaiset poijut -sarjan ohella edustaa konsertin tuoreinta meri-aiheista ohjelmistoa.

Meri kulkee yhdistävänä teemana Kamarikuoro Kampin Laulun konsertissa, milloin luonnon elementtinä, milloin elämän, kuoleman ja iäisyyden vertauskuvana. Eino Leinon runoon sävelletty
Toivo Kuulan Meren virsi on 8-ääninen “kuorotaiteen monumentti”, joka sai alkunsa Heikki Klemetin toiveesta saada Suomen Laulun 10-vuotisjuhlaan “jokin suurempi polyfoninen sekakuoroteos a cappella”.  Teoksesta tuli  lopulta ylivoimaisesti laajin suomalainen kansallisromanttinen säestyksetön sekakuorolaulu. Kuulan ja  Klemetin välillä käytiin kiivasta kirjeenvaihtoa teoksen vaativuudesta ennen sen esitystä. Klemetti kommentoi mm. ettei kuoro voi sitä esittää “sävelalan korkeuden ja mataluuden, siis ulottuvaisuuden vuoksi” ja edelleen: “Painettakoon vaan sävellys näin, mutta sitä kukaan ei enää laula enää sen jälkeen, kun me olemme sen esittäneet”. Kuula ei kuitenkaan juurikaan suostunut muuttamaan sävellystään, ja Meren virsi vaipuikin ensiesityksensä jälkeen unholaan kunnes Harald Andersen löysi sen uudelleen ja levytti 1970-luvulla.

Patrik Vidjeskogin Sea Pictures on niin ikään 8-ääninen sekakuoroteos, jonka teksti on säveltäjän oma “etupäässä suomen- ja ruotsinkielinen hölynpölyteksti”. “Melodia, harmonia ja kontrapunkti ovat itsestään selviä ainesosia musiikissani, enkä ole toistaiseksi ollut kiinnostunut käyttämään avantgardistisia tai kokeellisia innovaatioita vaikka tämä alue onkin aikaisemmissa yhteyksissä minua kiinnostanut” kuvaa säveltäjä omaa tuotantoaan. Tapio Nevanlinnan Punaiset poijut Harri Nordellin runoihin on tilattu Tampere Biennaaliin 2007. Konsertissa kuullaan myös Leif Segerstamin iloittelu Hulvattomuutelu pääsiäissaarikuun aikana, Jan Mikael Vainion Två sånger om havet sekä Eric Whitacren Water night.