20.11.2012: Kulkijan joulu - harvoin kuultua joulumusiikkia läheltä ja kaukaa

Helsinkiläisen Kamarikuoro Kampin Laulun tämänvuotisessa joulukonsertissa kuullaan vanhaa ja uutta joulumusiikkia idästä ja lännestä. Vanhaa musiikkia edustavien Giovanni Gabrielin ja Jan Pieterszoon Sweelinckin rinnalla kuoro esittää uutta, mutta vahvasti perinteeseen sitoutunutta joulumusiikkia meiltä, naapurista ja kaukomailta. Konsertti sisältää Suomessa harvoin esitettyjä teoksia
mm. amerikkalaiselta Frank La Roccalta, norjalaiselta Ola Gjeilolta sekä ruotsalaiselta Fredrik Sixteniltä.

Konsertti alkaa ja päättyy Rahmaninovin Vigilian säveliin, joiden välissä läntinen perinne kulkee vanhasta Euroopasta uudelle mantereelle. Suomalaiseen jouluun konsertin sitoo myös Kampin Laulun riveissä bassoääntä laulavan Jaakko Mäntyjärven Maan päällä kuljen, etsin -sarja, johon kuuluu konsertin nimikappale, Kulkijan joulu. Leena Suutarlan teksteihin kirjoitettu, vuodelta 1995 peräisin oleva kolmen laulun sarja tavoittaa jotain oleellista joulumme olemuksesta. Mäntyjärven sävelkieli on konstailemattoman luonnollista ja erityisesti toisessa osassa sävel ja sana kohtaavat osuvalla tavalla.

Konserttien yhteydessä myös Kampin Laulu tekee pienen matkan itään, kun kuoro konsertoi Haminan 1800-lukulaisessa Johanneksen kirkossa. Helsingissä konserttipaikkana on Suomenlinnan kirkko.