Laulujen laulun suuri rakkaus - Kari Turusen ensikonsertti Kamarikuoro Kampin Laulun johdossa

Kamarikuoro Kampin Laulun uusi taiteellinen johtaja Kari Turunen on valinnut Vanhan testamentin Laulujen laulun syksyisen ensikonserttinsa teemaksi. Klassiset tekstit ovat hioutuneet viiden 1900-lukulaisen säveltäjän käsissä moderneiksi, intensiivisiksi teoksiksi. Turusen valinnassa kiteytyy pitkällinen kiinnostus aihetta kohtaan. ”Laulujen laulu on teema, jonka on vetänyt minua puoleensa aiemminkin. Minua ovat aina kiehtoneet sekä nämä ikivanhat rakkausrunot että niihin sävelletty musiikki. Konsertin sävellykset ovat suurenmoista, joskin melko vähän tunnettua musiikkia ja sitä on ollut ilo työstää Kampin Laulun hienojen laulajien kanssa”.

Laulujen laulun rakkaus on intohimoista ja uljasta, se ei pelkää eikä pidättele. Tekstit muistuttavat rakkauden rohkeudesta ja alttiudesta, mutta myös siitä, minne rakkaus sijoittuu; arkeen ihmisten keskelle. Sitoessaan yhteen arjen ja äärettömyyden rakkaus terävöittää silmän ja sydämen näkemään olennaisen.

 Teosten säveltäjät tulevat Suomesta, Ruotsista ja Ranskasta. Juhani Komulaisen (1953-) musiikissa yhdistyvät amerikkalaisen perinteen soinnullinen pehmeys, rautavaaralainen hienostunut melodiikka ja impressionistissävytteinen ilmaisu. 1960- ja 70-lukujen tärkeä kuoromusiikin uudistaja ja elektroniikkamusiikin edelläkävijä Bengt Johansson (1914-1989) yhdistelee teräviä dissonansseja, notkeita unisonokulkuja ja bitonaalisia, dissonoivia huipennuksia. Sven-David Sandström (1942-) luo kappaleissaan modernistisista vaikutteista, soinnullisuudesta ja minimalistisista eleistä omintakeisen ja tunnistettavan sävelkielen. Säveltäjä-kuvataiteilija Gösta Nystroemin (1890-1966) teos tuo mieleen renessanssimotetit, ja sen tunnelman intensiivisyydessä ja hämyisyydessä on jotain itämaista. Ranskalainen urkuri, opettaja ja musiikkibyrokraatti Daniel-Lesur (1908-2002) yhdistää ranskalaiseen perinteeseen elementtejä gregoriaanisesta laulusta itämaiseen musiikkiin ja modaalisuudesta venetsialaisen koulukunnan monikuoroisuuteen.

Paina minut sinetiksi sydäntäsi vasten, pane sinetiksi ranteesi nauhaan.

Sillä rakkaus on väkevä kuin kuolema, kiivas ja kyltymätön kuin tuonela.