25.11.2010: Kari Turunen taiteelliseksi johtajaksi

Kampin Laulun taiteellinen johtaja vaihtuu. Kapula siirtyy Eric-Olof Söderströmiltä Kari Turuselle. Turunen aloittaa tehtävässään elokuussa 2011, mutta hän osallistuu jo nyt kuoron ensi kevään ja syksyn toiminnan suunnitteluun.

- Odotan mielenkiinnolla ja innolla yhteistyötä Kampin Laulun kanssa. Kyseessä on erinomainen kuoro, joka on rohkeasti tarttunut vaativaankin ohjelmistoon ja uskaltanut tehdä itsensä näköisiä konsertteja, Turunen kertoo.

Turunen, 48, on toiminut Tampereen ammattikorkeakoulun musiikin koulutusohjelman kuoronjohdon lehtorina vuodesta 2001. Hän toimii tällä hetkellä kahden kuoron taiteellisena johtajana: tamperelaisen Näsin Äänen johtajana hän on ollut vuodesta 2002 ja helsinkiläisen Akademiska Sångföreningenin vuodesta 2008. Hän laulaa Lumen Valo -lauluyhtyeessä, jota hän oli perustamassa vuonna 1993.

Turunen tekee parhaillaan tohtoriopintoja DocMus-osaston kehittäjäkoulutuksessa aiheenaan renessanssin kirkollisen vokaalipolyfonian esittämiskäytännöt. Hän valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian kuoron- ja orkesterinjohdon koulutusohjelmasta vuonna 2000. Kuoronjohdossa Turunen on suorittanut mestarikursseja Eric Ericsonin (1997 ja 1998), Anders Ebyn (1996) ja Stefan Sköldin (1999) opissa.

Kuoronjohtajana Turunen on toiminut aiemmin mm. Eteläsuomalaisen Osakunnan Laulajissa (1990-2002), ja Akademiska Damkören Lyranissa (1998-2009), jonka Lust-levy sai Vuoden kuorolevy -palkinnon vuonna 2001. Vuoden kuoronjohtajaksi Turunen valittiin vuonna 2008. Turunen on toiminut Suomen Kuoronjohtajayhdistys ry:n puheenjohtajana vuodesta 1997.

Söderström johti Kampin Laulua vuoden 2005 alusta viime sunnuntain (21.11.) 20-vuotisjuhlakonserttiin, jossa kuoro esitti muun muassa neljä kantaesitystä Korvat auki ry:n nuorilta säveltäjiltä. Ennen Söderströmiä Kampin Laulua johti Timo Lehtovaara, joka perusti kuoron Sibelius-Akatemian tutkintokuorokseen vuonna 1990.

- Kuoron ohjelmiston peruslinjaan en koe tarvetta tehdä mitään radikaaleja muutoksia. Ehkä voisin tuoda mukanani kuoroon enemmän ns. vanhaa musiikkia, unohtamatta kuitenkaan aikamme musiikkia, jonka
esittäminen on kulkenut yhtenä punaisena lankana työssäni kuoronjohtajana, Turunen jatkaa.

- Ihanteeni on lämmin, levollinen ja pyöreä sointi. Ihanne on kuitenkin vain ihanne ja todellisuudessa kuorolaisten äänet ja tapa musisoida muokkaavat johtajan ajatuksia ja ihanteitakin. Minua kiehtoo juuri tämä kohtaaminen, jossa ihanteeni ja kokemukseni lyövät kättä kuorolaisten ihanteiden ja kokemusten kanssa. Parhaimmillaan siitä syntyy jotain uutta ja ihmeellistä, Turunen päättää.