Kampin Laulun uutuuslevy Jalat maassa

11.2.2018

Pitkän tauon jälkeen helsinkiläinen Kamarikuoro Kampin Laulu palasi levytysten pariin syksyllä 2017. Joulukuussa julkaistu Jalat maassa on kuoron ensimmäinen levy nykyisen johtajan Kari Turusen johtaja-aikana.

Jalat maassa sisältää musiikkia, joka on suodattunut Kampin Laulun parin viime vuoden ohjelmistosta. Kaikki levyn musiikki on alle 50 vuotta vanhaa vieläpä niin, että suurin osa teoksista on syntynyt viimeisen vuosikymmenen aikana. Teokset ovat peräisin Suomesta, Ruotista ja Baltian maista. Tyylillinen kirjo levyllä on laaja ja siinä mielessä äänite on vankasti oman aikamme kuoromusiikin kuva.

Levy sisältää kolme ensilevytystä, joista kaksi on kuorossa laulavien säveltäjien säveltämiä. Jaakko Mäntyjärven Väinämöinen uneksii lentävästä veneestään ja Teemu Tommolan Lähtö Knossoksesta ovat Kampin Laulun tilausteoksia kuoron 25-vuotisjuhlakonserttiin.

- Kalevalan lopussa Väinämöinen kokee aikansa tulleen ja poistuu Suomesta. Hän jättää jälkeensä suomalaisille laulun lahjan ja kanteleensa ja ohjaa veneensä ”alaisihin taivosihin”. Teoksessa voi halutessaan kuulla veden solinaa ja merenselän autiutta, mutta oleellisesti tämä on yksinkertaisen aiheen toistoon ja muunteluun perustuva reipas ralli, jossa soi etäisenä kaikuna Sibeliuksen ’Venematka’, kuvaa Mäntyjärvi teostaan.

Tommolan teoksen aiheena puolestaan on Daidaloksen ja hänen poikansa Ikaroksen valmistautuminen pakoon Kreetan saarelta.

- Rajasin aiheen lyhyeen hetkeen näiden kahden ihmisen välillä, sillä minua ei niinkään kiinnostanut Ikaros-myytti kuin pakolaisuuden ja eritoten vanhemmuuden teema. Pyrin yhdistämään saumattomasti maiseman äärettömyyden, pojan innokkuuden, isän lempeyden, vaaran läsnäolon, lentämisen hurman ja huolen lapsen tulevaisuudesta, kuvaa Tommola teostaan.

Kolmas ensilevytys on ruotsalaisen nuoren säveltäjän Jacob Mühlradin Anim Zemirot (2015), joka perustuu vanhaan juutalaiseen liturgisen Shir Hakavodh (”Kunnialaulu”) –runon kolmeen ensimmäiseen säkeeseen. Säveltäjä itse kertoo tavoitelleensa teoksessa joitain niistä lapsuuden tuntemuksista, joita laulun kuuleminen synagogapaveluksissa synnytti.

Oman huomionsa ansaitsee myös levyn vanhin teos Eero Sipilän Fot mot jord, josta on aiemmin tehty vain yksi, jo pitkälti unohtunut, levytys Radion kamarikuoron toimesta vuonna 1978. Teos perustuu suomenruotsalaisen modernistin Elmer Diktoniuksen ankaranhelläään kuoleman kuvaukseen.

 

Kamarikuoro Kampin Laulu

Johtaa Kari Turunen

 

Jalat maassa (KLCD 006)

 

1.     Jaakko Mäntyjärvi: Väinämöinen uneksii lentävästä veneestään (2015)

2.     Eriks Eshenvalds: Rivers of Light (2014)

3.     Eero Sipilä: Fot mot jord (1969)

4.     Teemu Tommola: Lähtö Knossoksesta (2016)

5.     Jacob Mühlrad: Anim Zemirot (2012/2013)

6.     Juhani Komulainen: Matka Eedeniin (1995)

7.     Veljo Tormis: Laevas lauldakse (1983)

(soolo: Ilona Korhonen)

8.     Einojuhani Rautavaara: Die Erste Elegie (1993)

9.     Donatas Zakaraas: Laiskai Sofijai (2011)

10.  Pärt Uusberg: Jumalaga (2008)

 

Äänittäjä ja tuottaja: Anders Pohjola

Äänitetty Riihimäen varuskuntakirkossa 15.-17.9.2017