Saara Aittakumpu on Kamarikuoro Kampin Laulun uusi taiteellinen johtaja

3.6.2019

Kampin Laulun taiteellinen johtaja Saara Aittakumpu Kuva: Markku Pihlaja

Kampin Laulu ry on tänään nimittänyt Saara Aittakummun Kamarikuoro Kampin Laulun taiteelliseksi johtajaksi. Aittakumpu aloittaa tehtävässään 1.8.2019. Kampin Laulun uuden taiteellisen johtajan haku käynnistyi keväällä, kun edellinen johtaja Kari Turunen valittiin Vancouver Chamber Choirin taiteelliseksi johtajaksi.

Kuoronjohtaja Saara Aittakumpu (s. 1978) toimii Polyteknikkojen Kuoron (PK), naiskuoro Kaari-ensemblen, mieskuoro Valkian ja Helsingin Konservatorion lapsikuoro Galanten taiteellisena johtajana. PK:n johtajana hän on toiminut kuoromestarina merkittävien orkesterien produktioissa niin kotimaassa kuin ulkomaillakin, mm. BBC Proms -festivaalilla. Aittakumpu tilaa kuoroineen ahkerasti uutta musiikkia, ja hän on johtanut kymmeniä kantaesityksiä. Hän on myös toiminut kuoronjohdon opettajana ja kouluttajana useissa oppilaitoksissa ja kursseilla. Aittakumpu on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian kuoronjohtoluokalta vuonna 2008. Hänet on palkittu Conductor Prize -erikoispalkinnolla 5th International Anton Bruckner -kuorokilpailussa Itävallan Linzissä. Suomen Kuoronjohtajayhdistys valitsi Aittakummun Vuoden 2018 kuoronjohtajaksi.

Uuden johtajan valintaa edelsi perusteellinen hakuprosessi. Kuoron johtajaksi haki yhdeksän kandidaattia. Heistä esikarsittiin pätevyyden ja kokemuksen perusteella henkilökohtaiseen haastatteluun viisi korkeatasoista hakijaa. Haastatelluista neljä eteni kuoron koejohtoon.

”Saara Aittakumpu kuuluu suomalaisten kuoronjohtajien kärkikaartiin. Aittakummun laaja-alainen kokemus kuorojohtajana tukee erinomaisella tavalla Kampin Laulun pyrkimyksiä tarjota yleisölle korkeatasoisia taiteellisia elämyksiä kuoromusiikin parissa”, sanoo Kampin Laulun puheenjohtaja Mikko Kuivalainen.

”Odotan ilolla ja mielenkiinnolla työtä Kampin Laulun kanssa: onhan kuoro yksi maamme tasokkaimmista kamarikuoroista ja lisäksi minulle entuudestaan tuttu yli kymmenen vuoden takaa, kun olin kuoron laulaja ja varajohtaja. Uskon että meillä on edessämme kiinnostavia projekteja niin Kampin Laulun linjaan vahvasti kuuluvan nykymusiikin kuin perinteisemmänkin ohjelmiston parissa”, sanoo Saara Aittakumpu.

Vuonna 1990 perustettu Kampin Laulu on noin 40 laulajan korkeatasoinen kamarikuoro. Kuoron jäsenet ovat kokeneita kuorolaulajia ja musiikin ammattilaisia, jotka pyrkivät jatkuvaan kehittymiseen niin yksilöinä kuin ryhmänä. Kuoron ohjelmisto vaihtelee renessanssista nykymusiikkiin. Historiansa aikana kuoro on kantaesittänyt kymmeniä kuoroteoksia. Perustamisestaan alkaen Kampin Laulu on menestynyt useissa eurooppalaisissa kuorokilpailuissa. Viimeisin albumi Jalat maassa (2017) valittiin Vuoden kuorolevyksi 2017 Suomessa.