Kamarikuoro Kampin Laulu

Kamarikuoro Kampin Laulu on iältään ja mieleltään nuorekas helsinkiläinen kamarikuoro, joka on rikastuttanut Helsingin musiikkielämää ja ihastuttanut lukuisissa juhlissa jo 25 vuoden ajan. Kuoron ydinosaamista on uusi suomalainen kuoromusiikki, mutta ohjelmisto on vuosien varrella ulottunut renessanssi- ja barokkimusiikista aina jazziin ja rockiin asti.

Kampin Laulu perustettiin syksyllä 1990 silloisen Sibelius-Akatemian musiikinopiskelijan Timo Lehtovaaran B-tutkintokuoroksi. Into laulaa yhdessä ei sammunut tutkintokaronkkaan, vaan Lehtovaara johti kuoroa aina vuoteen 2005 asti. Vuosina 2005-2010 Kampin Laulun taiteellisena johtajana toimi kuoronjohtaja Eric-Olof Söderström. Syksyllä 2011 puikkoihin astui Kari Turunen. Saara Aittakumpu on toiminut taiteellisena johtajana elokuusta 2019 alkaen.

Laulajavahvuus on vakiintunut n. 40 laulajan tienoille. Noin kolmannes laulajista on musiikin ammattilaisia tai opiskelijoita, loput ovat aktiivisia harrastajia.

Vuosittain kuorolla on ainakin kolme omaa konserttia - keväällä, syksyllä ja joulun alla - yleensä pääkaupunkiseudulla mutta silloin tällöin myös muualla maassa. Näiden lisäksi on joukko muita esiintymisiä sekä nauhoituksia ja levytyksiä.

Kampin Laulu on tehnyt yhteistyötä mm. Kamariorkesteri Avanti!:n, Radion sinfoniaorkesterin, Helsingin kaupunginorkesterin, Kymi Sinfoniettan, Jyväskylä Sinfonian, UMO Jazz Orchestran sekä pienempien yhtyeiden ja kokoonpanojen kanssa.

Kuorolla on myös lauluyhtye, joka luo tunnelmaa ja ihastuttaa lukuisissa tilaisuuksissa häistä pikkujouluihin ja asiakastilaisuuksiin.

Itseään kunnioittavan kuoron täytyy ajoittain testata osaamistaan kilpailuissa. Ensimmäinen Kampin Laulun saavuttama kilpailuvoitto tuli Klemetti-kamarikuorokilpailuista vuonna 1996. Tampereen sävelestä kuoro on saanut kultaleiman vuosina 1993, 1995 ja 1997. Voittoisana vuonna 1997 myös Irlannin Corkin kansainvälisistä kuorokilpailuista irtosi ensimmäinen palkinto. Unkarin Debrecenissä Béla Bártok -kilpailuissa vuonna 2002 kuoro voitti kamarikuorosarjan lisäksi myös Euroopan Grand Prix'n, jonka johdosta Kampin Laulu kutsuttiin Ranskan Toursiin vuonna 2003 kilpailemaan European Grand Prix for Choral Singing -kisoissa. Samana vuonna kuoro sijoittui Helsingin ensimmäisissä Harald Andersén -kilpailuissa kolmanneksi. Vuoden 2007 Anton Bruckner -kuorokilpailuissa Itävallassa tuli kamarikuorosarjan voitto ja kultaleimoja.

Festivaalimatkoilla yhteishenkeä on lujitettu aina Visbystä Taiwaniin ja Saksasta Sydneyyn.

Nyt aikuisikään ehdittyään kuoro haluaa yhä säilyttää ennakkoluulottoman, spontaanin ja jopa anarkistisen suhtautumisensa musiikkiin.